Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Compressor zoveel mogelijk uit

Beschrijving

Als er geen vraag is naar perslucht draait de compressor zo nu en dan, omdat er altijd perslucht verloren gaat door lekken. Het rendement van het opwekken van perslucht is gemiddeld 3 tot 5%, de rest van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. Zorg daarom dat de compressor alleen werkt als perslucht gebruikt wordt:

  1. Handmatig. Neem deze actie bijvoorbeeld op in de sluitronde. Desgewenst kunnen afsluitkranen in het persluchtnet geplaatst worden, zodat delen kunnen worden afgesloten.
  2. Automatisch.
    • Bij compressoren die met een stekker op het ‘gewone’ elektriciteitsnet zijn aangesloten voldoet een ‘gewone’ tijdschakelaar.
    • Bij compressoren die vast op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of krachtstroom (380 V) gebruiken, vraagt u uw elektrotechnisch installateur of diegene die de compressor onderhoudt. Mogelijk heeft de compressor deze regeling al ingebouwd, en hoeft deze alleen maar aangezet te worden. Zo niet, vraag dan om een passende regeling.

‘s Ochtends kunt u de compressor direct weer aanzetten. Open de afsluitkranen wel langzaam bij het vullen van de leidingen.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar bij bedrijven met een persluchtsysteem dat niet 24 uur per dag in gebruik is, en buiten bedrijfstijden aan blijft staan. De meeste bedrijven werken per week zo’n 50 uur en zijn per week 118 uur (2/3 van de week) gesloten.

Milieu aspecten

Afhankelijk van het aantal uren dat de compressor per jaar uitgeschakeld kan worden en het het verbruik tijdens sluitingstijd (“uitverbruik” of “nullastverbruik” afhankelijk van de regeling) kan de energiebesparing oplopen tot 10% van het jaarlijkse energieverbruik van de compressor.

Financiële aspecten

  • Het handmatig aan- en uitschakelen van de compressor vergt geen investering, maar wel aandacht van de medewerkers om dit uit te voeren.
  • Een tijdschakelklok met weekprogramma kost tussen € 10,‐ en € 40,‐.
  • De kosten voor een regeling voor een compressor die vast is aangesloten of krachtstroom gebruikt kunnen oplopen tot € 300,‐ incl. installatie.

De gemiddelde terugverdientijd is 1 tot 4 jaar.

Aanvullende informatie

Controleer jaarlijks of de tijdklok nog goed loopt. Een goed moment hier voor is de overgang van zomertijd naar wintertijd.

Bron: Stichting Stimular

Naam: Daniël Bruinsma Bedrijfsnaam: Peet Borst Bandentechniek Datum: 20 mei 2014 Bij gesis direct actie
Ik irriteer me dood aan gesis, zo stroomt gewoon kostbare energie weg! Wel duizenden euro's per jaar. Lekken in de persluchtinstallatie verhelpen we direct. En we proberen ze op voorhand te voorkomen. Daarvoor hebben we op strategische plaatsen afsluiters geplaatst, ook op het drukvat zodat deze 's nachts geen druk verliest. Na gebruik koppelen we slangen en gereedschap los en bergen ze netjes op. Zo gaan ze langer mee en grijpen de jongens niet mis als ze snel een klant willen helpen.

Bron: Energiecentrum, datum onbekend
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.